viata unei cifre


   Dosarul nr. 24260 (arhivele NKVD) se ocupa cu Sidorov Vasili Klementovici, care, dupa cum se declara, era fiu de taran mijlocas. Se nascuse in 1893 in regiunea Moscova. Asadar, avea 45 de ani. Era casatorit cu Anastasia Fedorovna (43 de ani) si avea o fata, Nina, de 24 de ani. Era salariat la cooperativa si facea parte din sindicatul salariatilor din cooperative. Luptase in primul razboi mondial in armata tarista. In razboiul civil nu luptase nici in Armata Rosie, nici in cea Alba. Nu fusese mebru al vreunui partid politic si nu era membru al Partidului Comunist (bolsevic) Rus. Avea studii primare, nu avea nici o condamnare la activ si avea o hernie.
   In 1938, avea o casa de lemn, 8 metri pe 8, o curte de 20 de metri pe 7, o vaca, 4 oi, 2 porci si pasari. In 1917 avea curtea putin mai mare, 2 cai si 2 hambare. Tatal sau fusese negustor si avusese un angajat.
   Pe 13 februarie 1938 Sidorov Vasili Klementovici este arestat de directia raionala a NKVD (politia politica din URSS, predecesoare a KGB-ului). La interogatoriu Sidorov se declara nevinovat.
   Din actul de acuzare aflam ca era un cunoscut ca avand rele intentii fata de statul bolsevic, ca facea sistematic propaganda antisovietica si ca se referea la Stalin ca la un criminal obsedat de putere. Desi nu a recunoscut nimic, Sidorov a fost demascat prin mai multe marturii.
   Hotarara comisiei de judecata a fost impuscarea lui Sidorov Vasili Klementovici si confiscarea tuturor bunurilor.
   Sentinta a fost executata la 3 august 1938.

din "Cartea Neagra a comunismului" (Stephane Courtois, Nicolas Werth, Jean-Loius Panne, Andrzej Paczkowski, Karel Bartosek, Jean-Louis Margolin)


Mihnea, 2005inapoi