O stare speciala


   Este ceva obisnuit sa nu stii ce sa faci in situatii speciale? Poate, pentru ca asa ceva nu se invata nicaieri. Adesea esti pus in situatii speciale fara voia ta, dar oricum aceste situatii trebuie rezolvate. De fiecare data cand am fost pus intr-o astfel de situatie am luat o decizie fortat de imprejurari si, ca orice decizie luata fortat, a dat gres, dandu-mi ocazia sa regret ca nu am avut mai mult curaj si am luat o decizie banala. Pentru a observa acest lucru trebuie sa fii destul de corect cu tine insuti si mai trebuie ca situatia in care esti pus sa influenteze ceva foarte important, ca sa ai ce sa regreti. Spre exemplu sentimentele. Aici mereu ceva face ca situatiile speciale sa defineasca aceasta relatie.
   Relatia dintre mine si ea. Astfel de relatii speciale ma intereseaza pentru ca in celelalte cazuri cam orice se poate rezolva cu putina perseverenta si ambitie. Dar in astfel de cazuri cu ce te poate ajuta ca esti unul dintre cei mai ambitiosi? Ca sa nu mai zic de perseverenta. In ce sa perseverezi? In situatii speciale sau in rezolvari jenante? Este destul de greu sa incerc sa-mi explic acest lucru pentru ca eu insumi nu stiu cum se rezolva acestea, dar imi este destul de usor sa vorbesc despre ele si sa incerc o retrospectiva. Ceea ce conteaza in astfel de situatii sunt sentimentele sau atunci cand ma intorc de la ea si as merge pe jos in intuneric si nu m-as mai opri. Am fost pus de multe ori in astfel de situatii. De ce? Pentru ca poate am avut o reactie banala sau poate pentru ca am fost mult prea ezitant. In general, desi ne place sa bravam cu tupeul si curajul nostru, suntem mult prea ezitanti, poate chiar fricosi. Frica sa nu luam decizia gresita. Deci de frica sa nu-i pari prietenei tale, sau, ma rog, fetei de care iti place, gelos sau posesiv, o sa joci rolul dezinteresatului. In aceasta situatie speciala te-ai pus singur prin indecizia ta. De fapt, poate ca te-ai temut sa nu fie doar ceva trecator, iar tu in sinceritatea ta sa te fi facut de ras. Si aceasta este o posibilitate.
   Ceea ce ma intereseaza este cum se pot rezolva aceste probleme, pentru ca, de fapt, noi regretam lucrurile pe care nu le-am facut. Dar niciodata nu ni se va mai da timpul inapoi si vom putea doar sa regretam sau, ma rog, cateodata ne-ar mai putea fi acordata o a doua sansa, e adevarat, mai rar. Mie nu prea mi-a mai fost acordata o a doua sansa, iar situatiile anterioare ma influenteaza intr-una noua. Nici nu s-ar putea altfel pentru ca este bagajul meu de viata, de experienta de viata. Pentru mine, cel putin, este foarte important sa recunosti ca ai gresit, dar, cu toate acestea, cel mai important mi se pare faptul ca trebuie sa vorbesti despre acest lucru. Nu neaparat cu prietenii sau cu altcineva, ci cu tine pentru ca, in fond, tu esti unica problema si unica rezolvare. Nici o comparatie cu ceea ce i s-a intamplat prietenului nu poate compensa lipsa unei retrospective interioare, pentru ca sfatul unui prieten poate fi gresit, sau, mai normal, nu ti se potriveste, insa in acest caz vei putea oricand sa acuzi pe cineva de esecul tau si sa mai traiesti o refulare cu regretul ca nu ai facut ce credeai tu ca este mai bine.

Andrei, 2004inapoi