De bine!


   Ma gandeam intr-o zi la cat de mult se pot schimba oamenii intr-o perioada scurta de timp. Bineinteles ca oamenii nu se schimba in sensul ca au alte conceptii si alte mentalitati – in afara de cazul in care mediul se schimba radical - dar incep sa nu mai fie cei pe care ii stiam acum 2-3 ani. Interiorizeaza mult mai mult, se exprima mult mai greu (in sensul ca refuza discutia) si devin foarte realisti. Am observat acest lucru mai intai la mine. In general, atunci cand vorbesc cu un vechi prieten, observ ca nu mai putem sa fim atat de deschisi, nu ne mai confesam unul altuia. Fiecare are viata lui si doar o singura persoana careia i se poate confesa si careia ii poate spune orice. Acum nu mai suntem un grup de prieteni, nu mai suntem persoane nedespartite.
   Ma gandesc ca acest lucru este normal, nu in sensul in care se defineste normalitatea, ci in sensul ca am evoluat si nu mai umblu cu gasca. De asemenea, odata cu aceasta reorientare ne modificam si obiectivele, iar fara sa fiu ipocrit sau sa supar pe cineva, trebuie sa spun ca principalul nostru obiectiv este sa ne fie noua bine. Acest lucru se poate realiza intr-un mod mai mult sau mai putin moral si aici ajung la faptul ca in acest timp ne putem modifica obiectivele, dar foarte greu mentalitatea. Este adevarat ca mediul iti otraveste mentalitatea atunci cand esti de varsta noastra si te pregatesti sa fii pe cont propriu, dar trebuie sa nu uiti ca oamenii raman in general aceiasi.
   Impreuna cu Mihnea, ma gandeam la aceasta revista inca din clasa a XII-a, dar atunci aveam alt obiectiv, fara a carui indeplinire nu am fi putut sa realizam acest proiect, sa intram la facultate in Bucuresti. Amandoi aveam aceleasi idei pe care le avem si acum: sa scriem contra comunismului si pentru o viata morala, cat mai lipsita de complexe si de compromisuri. Cand am pornit acest proiect eram foarte entuziasti, crezand ca vom gasi mai multi oameni ca noi dornici sa se implice si poate vom realiza si un ONG. Nu prea s-a intamplat asta. Am pornit totul dorind sa fim un fel de catalizator pentru cei care vor sa ia atitudine si sa cunoasca. Oamenii, din nou, nu prea vor asta. De aceea, din punctul meu de vedere, acest proiect este doar pentru noi, cei care lucram la el. Adica eu nu mai sunt entuziastul de acum 3 ani. Sunt in continuare tipul care crede in cele pe care le-am expus mai sus, dar am alte obiective care sa ma faca sa-mi fie in primul rand bine mie intr-un mod cat mai moral.
   Am scris acest articol pentru ca simt ca nu mai sunt cel de acum 3 ani cand a pornit totul; pentru ca toate articolele mele se rezumau la politica si la cate ceva despre noi si nu am incercat niciodata sa explic acest sentiment.

Andrei, 2005inapoi