Dai si primesti


   Sunt multe lucruri rele in lume si, de asemenea, in Romania, dar la noi unul este cu mult deasupra altora: "trebuie sa stii sa te descurci". Intr-o lume anormala este normal sa trebuiasca sa te descurci, dar pentru noi a te descurca inseamna sa stii pe cine sa corupi, sa stii pe cine sa platesti, tu, in postura de simplu om. Si nu este vorba despre coruptie pur si simplu, pentru ca nu asta este o problema care te impiedica sa te simti bine in Romania. Coruptie exista oriunde, dar la noi ideea de a plati pe cineva pentru a ti se face un serviciu, de care oricum ai beneficia, este raspandita la aproape orice nivel, pana si femeia de serviciu trebuie sa stie sa se descurce. Si ceea ce este la fel de important, fiecare este gata sa plateasca pe cel responsabil sa-i rezolve problemele. Este adevarat ca intampini un anume disconfort psihic atunci cand trebuie sa astepti ceva de care ar trebui sa beneficiezi in mod prompt, dar romanul este un om grabit - poate - si prefera sa plateasca pe oricine pentru a beneficia mult mai repede de ceea ce i se cuvine. Acum nu este vorba de cazurile de situatie extrema si care pot fi rezolvate doar cu ajutorul justitei, ci mai mult despre cele de bun simt. Avem o ruda sau o cunostinta angajata undeva, preferam sa apelam la ajutorul ei in loc sa stam la rand ca toti ceilalti, chiar daca pentru asta trebuie sa cumparam o mica atentie. Acesta e obiceiul. Bineinteles ca fiecaruia ii place sa beneficieze de tratament special, dar oare cu cat suntem mai speciali fata de ceilalti pentru a beneficia de un astfel de tratament? Am prieteni care acuza sistemul romanesc - dar deja nu mai este un sistem ci o cutuma - dar ei insisi platesc, spre exemplu, pe administratorul de camin pentru a primi un loc intr-un camin mai bun. Fac acest lucru nu fara a-si spune ca daca nu o fac oricum altcineva o s-o faca si ei vor sta intr-un loc foarte prost, insa eu cred ca nu aceasta este rezolvarea, pentru ca daca toti ar gandi asa nu ar mai exista acei 2% sau 3% care nu procedeaza la fel. La acelasi lucru se reduce si participarea electorala, "nu votez cu acel partid pentru ca desi imi place nu are nici o sansa la alegeri", suntem formati sa gandim pe un anume tipar pe care nu-l putem depasi si in care suntem incurajati.
   Este la indemana sa spui ca ceva merge prost doar pentru ca exista aceasta coruptie, dar nu pot sa nu vad cum inca de mici copii privesc pe cutare si cutare din familie: "sa nu uiti sa-i dai postasului ceva ca sa vina data viitoare la noi primii", pe urma: "vezi sa nu uiti sa-i cumperi o ciocolata sau niste flori vecinei pentru ca te baga in fata" si apoi ajungem sa ne intrebam de ce nu se mai produce odata schimbarea. Pentru ca tinerilor de azi li se pare mult mai normal sa lase ceva, o atentie celui care i-a servit asa cum era normal sa o faca deoarece pentru acest lucru este platit, decat sa astepte chiar mai mult pentru acelasi lucru. Apoi copilul imita modelele cele mai bune pentru el, iar pentru un om modelul cel mai bun de urmat este omul care nu duce lipsa de grijile materiale. Prin urmare, am avut un coleg care dorea sa urmeze cursurile facultatii de transporturi pentru ca dupa ce termina, slujba i-ar fi adus o importanta spaga. Asa cum vazuse la unchiul lui.
   Acest lucru te poate afecta intr-o oarecare masura, pentru ca este jenant sa tot astepti un serviciu care nu mai vine pentru ca nu ai lasat ceva furnizorului, dar trebuie sa intelegi ca acest lucru nu se va schimba decat atunci cand nici tu nu vei mai folosi aceasta tehnica.

Andrei, 2004inapoi