In Coreea de Nord


   Empatia este, probabil, cea mai importanta premisa pentru o viata adevarata. Nu sunt cuvinte mari. Trebuie sa-ti pese de cel care sufera. Dar, mai ales, trebuie sa-ti pese de cel care sufera si e departe de tine din vreun punct de vedere (etnic, generatie, pareri, nationalitate, rasa). Pentru ca a-ti pasa de cei ca tine, de ai tai, este doar normalitate, nu si calitate.
   Unele lucruri despre Coreea de Nord:
   • Lipsa libertatii de orice gen (definitoriu: este practic interzisa parasirea tarii); saptamanal, fiecare cetatean este obligat sa ia parte la cursuri de indoctrinare si la sedinte de autocritica; aparatele TV si radio sunt in asa fel confectionate incat doar posturile oficiale, de stat, pot fi receptionate; deplasarile in interiorul tarii se fac numai cu acordul autoritatilor; cel putin 40 de jurnalisti au fost “ re-educati” incepand cu mijlocul anilor ’90 pentru erori de genul scrierii gresite a numelui unui oficial comunist.
   • Sistem concentrationar atroce: inchisori, lagare de munca fortata; pedeapsa cu moartea se poate da pentru 47 de capete de acuzare; aproximativ 200.000 de detinuti politici; raporturi dese de abuzuri si torturi (de exemplu, strivirea cefei cu ciocanul, apa turnata peste corpul detinutilor in plina iarna, batai sistematice); raspundere familiala pentru delict.
   • Executii publice - pe langa cele prin impuscare si spanzurare, se mai folosesc uciderea cu pietre si linsajul (pentru a schita intensitatea terorii, trebuie mentionate niste relatari conform carora cei care au incercat sa emigreze ilegal – legea e in asa fel facuta, incat legal nu se poate – daca sunt prinsi, asa cum se intampla in majoritatea cazurilor, sufera o tortura confirmata in mai multe marturii: li se trece o sarma prin obraz sau prin nas, pentru a servi drept exemplu, ulterior fiind executati).
    • Foamete larg raspandita - sute de mii de oameni au murit din cauza politicii partidului.
   • Propaganda generalizata – presa este total aservita, temele clasice marxist-leniniste fiind completate de o viziune mistica, divinizanta asupra conducatorilor comunisti.
   Trebuie mentionata atitudinea Chinei, care sprijina guvernul nord-corean prin faptul ca repatriaza sistematic nord-coreenii care sunt prinsi incercand sa treaca granita sa, stiuta fiind soarta care ii asteapta.
   Pentru ei, pentru oamenii care sufera chiar acum, in momentul in care cititi, trebuie sa stiti ce se petrece. Sigur, nu prin asta veti schimba practic ceva in viata acestor oameni, dar, pe de alta parte, numai cei fara inima cred ca doar ceea ce e practic conteaza. Ganditi-va la ei si la voi. Amintiti-va de mizeria care a fost. Numai un joc al hazardului a facut ca acum noi sa avem internet, telefoane mobile si sa ne putem critica guvernantii iar ei sa nu aiba ce manca si sa fie obligati sa mearga la manifestatii colosale ale partidului. Dar, cu siguranta, pana la urma, calaii vor cadea.

  

Daca nu iti pasa de altul, degeaba iti pasa de tine


  


   Informatiile de mai sus sunt preluate din următoarele surse:

   Cartea neagră a comunismului (Stephane Courtois, Nicolas Werth, Jean-Loius Panne, Andrzej Paczkowski, Karel Bartosek, Jean-Louis Margolin)

BBC

Mai jos se afla unele link-uri care va pot ajuta sa intelegeti mai mult despre ce se intampla cu adevarat in Coreea de Nord.

Liberty in North Korea

The Hidden Gulag
Exposing North Korea's Prison Camps

(o carte de David Hawk)

NorthKoreanRefugees.com

North-Korea-Executions.com

U.S. Committe for Human RightsPropaganda

The People's Korea
- o mostra a propagandei care odata ne era atat de familiara -

Pagina oficiala a statului

Mihnea, 2005

inapoi