Adevarul unor snobisme!


   As vrea sa scriu in articolul acesta despre snobismul rebel, poate chiar cultural, al anumitor oameni. Este vorba despre acei ignoranti care-l valorizeaza pe Che Guevara si-l poarta pe tricouri sau in piept pe insigne sau vorbesc despre el ca despre un erou mondial. Un erou al „cruciadei” si rezistentei antiamericane. Credeti ca multi dintre ei cunosc macar cu ce s-a ocupat "maretul" Che? Nope! Nicidecum! Aici trebuie sa spun ca exista doua tipuri de ignoranti. Unii sunt cei care il valorizeaza pentru imaginea lui de rebel si care habar nu au de nimic. Un tanar cu barba si plete, aventurier si haituit de autoritatile imperialiste si care imprumuta ceva din imaginea lui Iisus. Un simbol romantic al tanarului de oras razvratit impotriva societatii. Ok! Sunt foarte putini din cei de mai sus. Grosul ignorantilor, cei din prima categorie, isi aseaza insigna aceea in piept doar pentru ca poza e cool si pentru ca probabil majoritatea din gasca au o asemenea insigna, dupa care se strang, rad si barfesc si eventual se duc intr-un pub intitulat "Pub Che". A doua categorie sunt cei asa-zisi interesanti, acei oameni care vor sa epateze prin adoptarea unei pozitii de independenta si antiamericana. De fapt, la acesti oameni din categoria a doua stii de la inceput ca trebuie sa te astepti la o incremenire in subiect, la o incapatinare imbecila, dar ma voi lovi de acelasi lucru pe care il detest si la rebelii de pub. Oare el, interesantul, stie totul despre omul Che? Daca nu stie totul e un ignorant si il clasezi ca atare. Dar daca stie totul? Inseamna ca trece cu vederea, cu buna stiinta, peste niste crime. Pentru o crima primesti statutul de criminal, pentru mai multe crime cel de criminal in serie, dar atunci cand institutionalizezi crima primesti o amnistie globala pentru ca numarul este oricum mult prea mare si, in fond, au avut loc intr-un scop bun, dar care din pacate a fost prost jucat, nu?
   Haideti sa vedem cam ce inseamna acel totul despre Ernesto Guevara. "Partizan al autoritarismului total" si al "urii eficiente care face din om o masina a mortii violenta, selectiva si rece", Che Guevara nu are absolut nici un resentiment atunci cand impusca un copil ce facea parte din rezistenta cubaneza, doar pentru ca furase niste mancare. Tendintele autoritare si criminale il vor transforma in protagonistul regimului totalitar din Cuba. In 1959 isi aroga sarcina de "presedinte al parchetului de judecata", postura din care oficiaza la inchisoarea de la Cabana, devenita scena a mii de executii, recursurile catre presedintele statului vizand incalcarea drepturilor democratice si ale omului. Che Guevara era un sustinator fanatic al regimului sovietic si al Chinei comuniste astfel ca a transpus aceste modele in Cuba, dar nu doar la nivel economic, care de altfel nici nu ma intereseaza in acest articol. Potrivit fostului tovaras din Bolivia, Regis Debray, Che Guevara a realizat primul lagar de munca silnica din Cuba. El, si nu Fidel, este acela care a inventat, in 1960, in peninsula Guanaha, primul lagar corectional de munca (mai bine spus de munca silnica). Oare purtatorii de insigne si tricouri ale brand-ului Che au habar ce inseamna lagar corectional de munca? Daca despre asta nu au habar atunci macar stiu cum ajungeai intr-un astfel de lagar? Sa spunem doar pentru ca te aflai pe o lista cu "dusmani ai poporului". Tot Che a introdus duminicile de munca voluntara si este de asemenea creatorul inrolarii tineretului si al cultului omului nou in Cuba. Baietii! Asta insemna ca deveneati un fel de soimi ai patriei doar ca sub o forma mult mai dura si mai militarizata. Acum cand va uitati la pozele de cand aveati 5-6 ani si va vedeti in uniforma de soim (valabil pentru cei peste 20 de ani) poate ca va bufneste rasul si va spuneti ca aia de dinainte erau niste prosti. Ei bine, daca aia erau inca la putere voi nu ati mai fi putut sa ganditi astfel pentru ca ati fi ajuns rapid intr-un lagar corectional.
   Vi s-a spus, sau mai rau, credeti ca Che Guevara a fost un luptator al pacii, antiglobalizarii, al libertatii sau antipauperizarii? Cei mai patetici sunt pacifistii, antiamericanii, si cei care cred ca au ceva de spus, dar lumea nu merita sa-i asculte, si isi prind o insigna cu Che in piept. Che nu a sustinut niciodata pacea pentru ca este creatorul gherilei si al sloganului "Trebuie create doua, trei… numeroase Vietnamuri!", nu a sustinut antiglobalizarea decat in forma ei anticapitalista, dar a sustinut raspandirea comunismului in toata lumea, luptator al libertatii nu a fost si am aratat mai sus, iar al antipauperizarii nu a putut sa fie pentru ca situatia Cubei vorbeste de la sine.
   Sunt persoane care la nivel declarativ admira conducerea Cubei, pentru modul cum a rezistat 50 de ani fara sa fie rasturnata, dar ganditi-va macar pentru o clipa ca acolo au murit oameni doar pentru un ideal politic al unor indoctrinati. Si mai ganditi-va ca tocmai au avut loc alegeri in Belarus, unde oamenii dispar si mor din aceleasi motive de lipsa de libertate. Despre Belarus nu veti mai spune admirativ ca are un conducator abil pentru ca de acolo nu va este prezentata o imagine idilica cu cazinouri, cocotieri si fete frumoase.

informatiile despre Guevara din acest articol provin din "Cartea neagra a comunismului" (Stephane Courtois, Nicolas Werth, Jean-Loius Panne, Andrzej Paczkowski, Karel Bartosek, Jean-Louis Margolin)

Andrei, 2006inapoi