Rusinea lumii


   Ma uitam azi dimineata la TV. O stire despre Tibet. De fapt, despre manifestatiile pentru independenta Tibetului din Nepal. Oameni batuti in timp ce striga “Free Tibet”. Apoi sunt bagati cu forta in niste masini cu gratii. Stirea se incheie. Prezentatoarea este zambitoare. “Ramanem tot la jocurile olimpice”, asa zice. Urmeaza o stire despre faptul ca torta olimpica a ajuns in China.
   Saptamana trecuta a avut loc o ceremonie in Grecia, la Olimpia. In legatura cu “predarea” tortei. Camera e pe un oficial chinez care tine un discurs, probabil despre celebrarea prieteniei dintre popoare cu ocazia jocurilor olimpice. Brusc, langa el apare un activist Reporters Sans Frontieres care, fara sa-l atinga in vreun fel pe vorbitor, despatureste o panza. Insa il vedem doar o clipa. Televiziuna elena trece prompt la un cadru mai larg. Abia zarim cum serviciul de paza il scoate rapid, “pe sus”, din scena, in timp ce oficialul chinez continua neabatut discursul. Pe panza erau, se vede pe reluare, cele 5 cercuri olimpice facute din catuse, simbolul campaniei RSF fata de olimpiada.
   Prin vocea purtatoarei de cuvant, Bush a linistit pe toata lumea: nu se pune problema unui boicot la nivel oficial din partea Casei Albe al ceremoniilor de deschidere a jocurilor olimpice. Nu. Si asta desi exista o ingrijorare in legatura cu situatia in desfasurare din Tibet. Si nu de alta, dar Bush considera ca nu trebuie amestecat sportul cu politica. Din cate am inteles, si parlamentul european a adoptat o atitudine asemanatoare.
   Am observat ca exista locuri in lume, cum sunt Nepal si India, dar spre mirarea mea si Grecia, unde exista o intoleranta practic totala fata de manifestantii tibetani sau pro-tibetani. Acestia sunt batuti, luati pe sus, arestati. Fara probleme… si te intrebi in cazul Greciei, de exemplu, care e interesul major, lasand la o parte pentru o clipa interesul strict economic legat de China, marea putere mondiala. Pai, as zice, dorinta de a se desfasura o ceremonie fara probleme, nu una care sa arunce o umbra pe buna organizare a autoritatilor elene. Nu vor sa para gospodari prosti. Pana una alta, olimpiada e un prilej de bucurie, nu-i asa? Iar cand niste periferici cum sunt membrii unui intreg popor vor sa strice bucuria generala cu “textele” lor despre independenta, dreptate, pedepsirea calailor care ii oprima de zeci de ani… ei bine, trebuie redusi la tacere.
   Jocurile olimpice sunt o afacere: pentru statul gazda si in mod special pentru autoritatile comuniste de rang inalt care castiga legitimitate cu ocazia asta, pentru statele interesate sa faca afaceri cu statul gazda, pentru firmele de turism, pentru televiziunile care vor prelua transmisiile in direct. Si, normal, sunt un prilej de afirmare pentru sportivii care s-au antrenat intens, etc.. Si nu numai: sunt si o distractie pentru sutele de milioane de telespectatori de pretutindeni care vor sa vada spectacol, care vor sa simta ca se solidarizeaza cu concetatenii lor de acolo, de pe pista de atletism, din bazinele de inot, din spatele mastii de scrima si altele. Solidarizandu-se cu ei, se solidarizeaza si cu victoriile lor, iar astfel zilele vor fi mai frumoase.
   Autoritatile chineze au interzis accesul jurnalistilor straini in capitala Tibetului. Insa peste cateva luni, vor primi presa cu bratele deschise… doar trebuie cineva sa vorbeasca despre fantastica organizare, despre victoriile echipei Chinei si despre cum conduce in topul pe tari. Noua, de exemplu, comentatorii TVR ne vor umple mintile cu apologiile facute "miracolului economic chinez". Si parca si vad fastuoasa ceremonie de deschidere… probabil ca se va apela la o tema care sa imbine spiritul traditional chinez (si ceva motive proletare) cu vreo metafora a celor 5 continente, probabil ca se va vorbi despre pacea mondiala. Apoi cei de la tribuna oficiala vor aplauda trecerea delagatiilor care vor face cu mana si altele lucruri de genul asta.
   Pe 4 iunie se implinesc 19 ani de la reprimarea atat de sangeroasa a miscarii studentesti din piata Tiananmen. Nu se stie cate mii de oameni au murit atunci. Criminalii, normal, sunt nepedepsiti. Si acum exista in China oameni inchisi de atunci. Dar e o.k., nu se va intampla nimic nici pe 4 iunie… adica vor fi niste stiri, oamenii vor schimba canalul, vor astepta inceputul campionatului european de fotbal. Ce sa mai, urmeaza o vara plina de distractii, o vara cu adevarat luminoasa.


Mihnea Cristescu
martie 2008


inapoi