Doua feluri de civili


   Oamenii se uita la televizor in fiecare zi si vad conflictul dintre Israel si militiile teroriste Hezbolah. Reactiile sunt impartite, unii sunt de acord cu interventia, altii, din contra, acuza « marea conspiratie sionista », incurajata de o America decadenta. Oricum, nu vreau sa discut motivele si dreptatea fiecarei parti implicata in conflict sau in polemici.
   In acest articol este vorba despre civilii care mor. Este vorba nu doar despre civilii israelieni, nu doar ei sunt oameni; este vorba despre civilii libanezi, sirieni sau orice alti musulmani.
   Atitudinea fireasca de a-ti apara cetatenii, atat civili cat si militari, nu-ti ofera nici un drept sa omori sute, mii poate chiar mai mult din alti civili neisraelieni, neamericani sau neoccidentali. Dreptul la scarba reprezinta tocmai distinctia mizerabila pe care autoritatile israeliene o fac intre oameni. Beneficiind de o promovare gen "aparam cauza umanitatii" isi pot ascunde responsabilitatea pentru miile de victime libaneze. Este cu atat mai condamnabil pentru ca se presupune ca israelienii au in spate memoria Holocaustului si se revendica ca victime legitime ale acestuia. Poate ca fiecare familie israeliana are cel putin un membru mort in Holocaust, la fel cum fiecare familie rusa are cel putin un membru mort in lagarele comuniste, dar atunci nu pot sa inteleg cum fiecare atac la adresa suferintelor israeliene este virulent condamnat, iar miile de morti libanezi sunt considerate victime colaterale de Israel. Nu mai exista acceasi balanta de judecare a crimelor!
   Mi-e scarba de afirmatiile demagogice gen "cauza umanitatii" si "apararea democratiei", care submineaza increderea in democratie si in valorile libertatii!

Gheorghe Andrei
din nr.12,august 2006

inapoi